Profil de fotbalist: Zoltan Crisan


ZOLTAN CRISAN
(03.05.1955 – 14.10.2003)

Poate cea mai valoroasa extrema dreapta din istoria fotbalului romanesc, alaturi de Marius Lacatus. Rapid, tehnic si o adevarata sursa de penalty-uri pentru echipa sa deoarece stia foarte bine cada in careul advers, Zoltan Crisan a fost titular in selectionata de fotbal a Romaniei ani buni la rand, pana in 1982 cand, dupa ratarea calificarii la Campionatul Mondial din Spania, s-a facut o „reconstructie” la nivelul nationalei. El, alaturi de alti jucatori in voga ai acelor vremuri au disparut din lot, insa asta nu a insemnat sfarsitul pentru Zoltan Crisan, cel care a atins faza semifinalelor Cupei UEFA  impreuna cu renumita „Craiova Maxima”, chiar in sezonul 1982/83.

Desi s-a nascut la Oradea, perioada de juniorat a facut-o la Baia Mare. In 1974, dupa un singur sezon la FC Baia Mare, a fost adus la Universitatea Craiova iar in scurt timp avea sa fie convocat la nationala de fotbal a Romaniei, antrenata pe atunci de regretatul Valentin Stanescu. Debutul sau pentru Romania a avut loc intr-un meci amical contra Israelului, atunci cand l-a schimbat pe Mircea Lucescu. Timp de sapte ani a fost extrema dreapta a „tricolorilor”, intr-o perioada in care era la moda atacul format dintr-un centru inaintas si doua aripi. La „Craiova Maxima” ii avea colegi in atac pe Sorin Cartu (extrema opusa) respectiv Rodion Camataru, plus alte legende ale fotbalului craiovean precum Ion Dumitru, Silviu Lung, Aurel Ticleanu, Nicolae Ungureanu, Costica Stefanescu si multe alte glorii.

Dupa zece ani petrecuti la „Universitatea” Craiova, se intoarce in Oradea, acolo unde joaca pentru echipa locala timp de un sezon. Pana la finalul carierei mai evolueaza la FC Olt Scornicesti si Chimia Ramnicu Valcea. Mai tarziu avea sa activeze ca antrenor-jucator pe la formatii marunte inclusiv din Italia, insa pentru perioade scurte de timp.

Datorita vietii dezordonate, problemelor cu familia si cu bautura, Zoltan Crisan s-a imbolnavit grav, sfarsit la varsta de doar 48 de ani. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Palmares:

  • de 2 ori campion al Romaniei (1979/80, 1980/81 – cu „Universitatea” Craiova)
  • 4 Cupe ale Romaniei (1976/77, 1977/78, 1980/81, 1982/83 – toate cu „Universitatea” Craiova)
  • 46 selectii la nationala/4 goluri
  • 30 de meciuri in competitiile europene/5 goluri

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2010/08/01/profil-de-fotbalist-zoltan-crisan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un comentariu