Overview: Oman, Algarve, Strade Bianche, Murcia


TURUL OMANULUI

Omanul este una din acele ţări aflate în dezvoltare din mai multe puncte de vedere. Un punct de vedere ar putea fi ciclismul. Anul trecut a fost înfiinţat Turul Omanului, câştigat de către elveţianul Fabian Cancellara. Ediţia din 2011 ne-a propus şase etape interesante nu doar pentru numele care au participat (Cancellara, Bennati, Boasson Hagen, Visconti, Flecha sau campionul mondial Hushovd şi mulţi alţii), cât mai ales pentru peisajele frumoase, majoritatea etapelor desfâşurându-se în apropiere de Marea Omanului. Pe scurt, primele trei etape au fost câştigat la sprit, pe rând, de către Theo Bos, Matthew Gos şi iar de către Theo Bos. Totuşi, a doua victorie de etapă în acelaşi tur nu i-a fost suficientă ciclistului olandez deoarece Matthew Gos şi-a păstrat în continuare tricoul roşu (cel de lider în clasamentul general). Etapa a patra i-a aparţinut lui Robert Gesink, cel care a încercat o evadare, care i-a şi reuşit, terminând cu un avans de 47 de secunde ce i-a garantat şi tricoul roşu. A urmat un contra-timp individual câştigat de către acelaşi Robert Gesink. Aceasta a fost o mare surpriză în condiţiile în care omul de la Rababank nu e un specialist în contra-timp. După o pauză de două zile am avut iarăşi un sprint, unul de final, câştigat de Mark Cavendish. Aşadar, cam acesta a fost podiumul final:

1      Robert Gesink (NED)          Rabobank     20h 24′ 36″
2      Edvald Boasson Hagen (NOR)    Team Sky     +1′ 13″
3      Giovanni Visconti (ITA)     Farnese     +1′ 19″

VOLTA AO ALGARVE

O competiţie ceva mai puţin cunoscută care se desfăşoară anual pe teritoriul Portugaliei. Precedentele două ediţii au fost câştigate de către spaniolul Alberto Contador, cel care avea să participe la prima cursă după scandalul în care a fost acuzat de dopaj cu clenbuterol. Ediţia din 2011 a fost una cu „de toate” pentru toţi. În prima etapă am avut nişte porţiuni destul de abrupte, care semăna cu o cursă clasică. Întâmplător sau nu, Philippe Gilbert (un foarte bun om de clasice) avea să câştige prima etapă la 9 secunde şi să poarte tricoul galben, cel pe care l-a purtat şi după etapa a doua, terminată printr-un sprint final masiv câştigat de John Degenkolb de la Topsport. A urmat o etapă extrem de dificilă, cu final în ascensiune, câştigată de Steve Cummings, cel care avea să preia tricoul de lider. Etapa a patra a fost câştigată de Andre Greipel la sprint, fără a se produce modificări la clasamentul general. Organizatorii ne-au pregătit pentru ultima etapă un contra-timp individual de 17.5 km, câştigat de Tony Martin. Această victorie de etapă i-a garantat şi tricoul galben ciclistului german.

1      Tony Martin (GER)     HTC-Highroad     18h 48′ 45″
2      Tejay Van Garderen (USA)           + 32″
3      Lieuwe Westra (NED)     Vacansoleil-DCM + 39″

STRADE BIANCHE

La fel ca şi în cazul Turului Omanului, atunci când vorbim despre Montepaschi Strade Bianche vorbim despre o cursă destul de recent înfiinţată, diferenţa eseniţială dintre cele două competiţii find faptul că Turul Omanului e un tur de şase etape, în vreme ce Strade Bianche e o cursă de o zi. Prima ediţie a avut loc în 2007, atunci când Alexander Kolobnev a reuşit să se impună. Anul următor, odată cu succesul lui Cancellara la sprint în faţa lui Alessandro Ballan, s-a născut o nouă cursă clasică. Strade Bianche ne propune numeroase suprafeţe deluroase, dar şi drumurile noroioase care ne aduc aminte de etapa a şaptea de anul trecut din Turul Italiei. Principalii favoriţi erau Fabian Cancellara, Philippe Gilbert, Alessandro Ballan, George Hincapie, Ryder Hesjedal, Damiano Cunego, Giovanni Visconti sau chiar Mark Cavendish, cel care a câştigat o cursă oarecum asemănătoare în 2009, Milano-San Remo. În cele din urmă s-a impus belgianul Gilbert, aflat la primul lui succes din acest an, după ce ultima sa victorie a fost tot în Italia, la ediţia 2010 a Turului Lombardiei. Aşadar, putem spune că Italia este un loc în care se simte foarte bine Philippe Gilbert.

1      Philippe Gilbert (BEL)     Omega Pharma-Lotto     4h 44′ 26″
2      Alessandro Ballan (ITA)     BMC Racing Team     s.t.
3      Damiano Cunego (ITA)         Lampre-ISD         s.t

TURUL MURCIEI

O competiţie poate ceva mai „mică”, dar deloc neglijabilă! Deşi are doar trei etape, Turul Murciei este un bun antrenament pentru cursele ce urmează, şi de fapt, pentru tot sezonul. În cadrul Turului Murciei am putut urmări în premieră noua echipă Geox, cea care îi are în lot doi câştigători de Mari Tururi (Dennis Mechov şi Carlos Sastre), plus un tânăr de mare perspectivă (Rafael Valls Ferri), dar care totuşi nu a primit wild card pentru Turul Franţei… Tot în Murcia i-am mai văzut pe Alberto Contador, Igor Anton, Ruben Plaza, Christian Vandevelde şi mulţi alţii. Prima etapă, cu final în coborâre, s-a terminat printr-un sprint final masiv, câştigător ieşind omul lui Rababank, Michael Matthews. De notat forma excelentă în care se află Rabobank. Numeroase victorii de etapă, una dintre ele fiind chiar la un contra-timp pe echipe în Tirreno-Adriatico, tur aflat în plină desfăşurare. Etapa a doua a avut un profil mai interesant, cu o căţărare de prima categorie chiar în ultimii kilometri, fiind câştigată de Alberto Contador, cel care s-a instalat în fruntea clasamentului general, acolo unde este urmat de tânărul Jerome Coppel de la Saur-Sojasun. În aceeaşi ordine s-a terminat şi etapa a treia (un contra-timp individual), şi implicit turul. Pe locul trei s-a clasat Menchov.

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2011/03/10/overview-oman-algarve-strade-bianche-murcia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: