Overview: Australian Open, 2011


Precizez încă din startul acestui articol că unul din pronosticurile mele pentru 2011 s-a „dus”. Nu cu mult timp în urmă am publicat predicţiile mele pentru anul sportiv în curs de desfăşurare iar vis-a-vis de tenis am scris că „Federer şi Nadal îşi vor împărţi cele mai importante turnee ale anului”, bazându-mă pe faptul că în ultimii ani, cu mici excepţii, cei doi au ieşit câştigători în toate turneele de Grand Slam. După cum era de aşteptat, am dat-o în bară. Nadal a fost primul care a părăsit turneul, fiind învins de compatriotul David Ferrer în sferturi. La scurt timp l-a urmat şi Roger Federer, cel care a fost mai atent la penele din fileu decât la loviturile sale cu rama, mai dese ca niciodată. În concluzie, să nu vă bazaţi vreodatã pe pronosticurile mele!

Principalul favorit al acestui turneu, Rafa Nadal, a avut şansa unui culoar bun cel puţin lejer pentru primele două runde, spre deosebire de alţi tenismeni. Fără a ţine partea unui sportiv sau a altuia, aş crede că e mai accesibil să treci de Marcos Daniel sau Ryan Sweeting decât de mult mai cunoscuţii Lukas Lacko (unul dintre tenismenii de perspetivã; sunt mai mulţi despre care voi discuta) respectiv Gilles Simon (cel pe care obişnuiam să îl vedem la BCR Open). În prima rundă l-a înfruntat pe brazilianul Daniel, care nici n-a reuşit să termine meciul. Sweeting i-a sărit în cale lui Nadal, însă nu i-a dat prea mari bătăi de cap, după cum era de aşteptat. În faza şaisprezecimilor, spaniolul a jucat împotriva favoritului local, Bernand Tomic, un tenismen de optsprezece ani originar din Stuttgart dar care evoluează pentru Australia. Rafa s-a impus din nou, urmând mai apoi să evolueze contra croatului Cilic. Nici acesta nu l-a putut împiedica pe spaniol în drumul său, iar în sferturi avea să dea de conaţionaul David Ferrer. Deşi iniţial mă aşteptam să văd un „blat” ca între două cunoştinţe, Ferrer mi-a demonstrat contrariul, chiar dacă la acest lucru a contat şi o accidentare a numărului 1 mondial. Totuşi, acesta nu a abandonat, a luptat în continuare, Ferrer impunându-se cu 3-0. Pentru Nadal urmează o perioadă de recuperare, mai exact o lună de zile în care îşi va lua o pauză.

Câştigător al ediţiei precedente a Australian Open şi al doilea favorit în acest an, Roger Federer a reşit „un turneu extraordinar” până în faza semifinalelor, după cum a spus însuşi Rafael Nadal. Elveţianul a trecut în primul tur de Lukas Lacko, un tânăr tenismen slovac aflat pe un trend ascendent în ultima vreme (mă refer mai ales din punct de vedere al jocului), după care a dat de Gilles Simon, cel care nu a vrut să se lase cu una, cu două, reuşind să-l obosească pe Roger. În faza următoare l-a înfruntat pe Malisse, adversar împotriva căruia n-a avut mari emoţii. Nici cu Robredo nu a obosit prea tare, urmând sferturile de finală, unde a evoluat contra conaţionalului Wawrinka. Deşi mă aşteptam la un meci destul de dificil pentru Federer, se pare că oponentul său n-a prins o zi prea grozavă. Astfel, Roger şi-a mai trecut în cont o victorie împotriva lui Stanislas, ba chiar una la 0.

Şi, în fine, a venit semifinala contra lui Novak Djokovic, al treilea favorit al turneului. Primul set a fost unul echilibrat, cu destule puncte frumoase, însă la tie-break elveţianul s-a decuplat, iar Nole a trecut în avantaj. În setul al doilea, când Roger părea că-şi revine, având un break avans, a avut din nou un moment în care a frânat, iar Nole a ştiut cum să speculeze clipa, punctând pentru 2-0 la seturi. FedEx părea blocat, în PANĂ de idei. El chiar s-a plâns unui copil de mingi pentru o banală pană de pasăre „infiltrată” în fileu. În setul al treilea, Roger a făcut ultimele încercări, însă n-a putut concretiza nimic, iar sârbul s-a impus în minim de seturi. Din păcate pentru elveţian, acesta pierde punctele câştigate anul trecut.

Aşadar, finala de la Melbourne avea să se dea între scoţianul Andy Murray şi sârbul Novak Djokovic, doi vechi prieteni care se antrenau şi jucau unul împotriva celuilalt încă din copilărie. Conform cotelor oferite de mai toate casele de pariuri sportive, Nole pornea uşor favorit (cota 1.65). Personal, eu cred că sârbul merita mai mult credit. Pe lângă jocul formidabil prestat pe parcursul întregului turneu, el a beneficiat de o zi în plus de odihnă, având astfel suficiente atuuri pentru a câştiga finala. Ba mai mult, oponentul său a avut unele probleme la unul dintre genunchii săi, care a şi fost bandajat. Primul set a fost destul de echilibrat (precum în semifinala dintre Federer şi Djokovic), însă doar până la 5-4 pentru sârb, atunci când servea Murray. Nole a reuşit break-ul, pe fondul unui joc al scoţianului ce mi s-a părut destul de timid. Setul al doilea avea să fie unul realmente ciudat. Murray a căzut din toate punctele de vedere, scorul ajungând la 5-0 pentru Djoko. Din acel moment, chiar şi o MINUNE nu i-ar fi fost suficientă lui Murray pentru reveni în meci. După cum era de aşteptat încă dinaintea finalei, Novak a ieşit învingător fără prea mari emoţii, în ciuda faptului că n-a avut o prestaţie prea grozavă.

Cea mai plăcută surpriză a acestui turneu a fost ucraineanul Alexandr Dolgopolov, sfertfinalistul acestei ediţii de Australian Open. El este cel care i-a eliminat pe Benjamin Becker,  Jo-Wilfried Tsonga şi Robin Soderling, iar în meciul cu Andy Murray a reuşit să câştige un set, luptând pentru fiecare punct şi demonstrând că viitorul acestui sport e asigurat. Un alt nume pe care îl propun pentru această listă a „surprizelor” este Grigor Dimitrov, un alt vecin de-al nostru. Bulgarul n-a putut să treacă de Stanislas Wawrinka, asta deşi a practicat un joc foarte bun, fiind autorul unor execuţii ce, pur şi simplu, te ridică de pe scaun.

În încheiere aş nota faptul că ne putem mândri cu vecinii noştri, care sunt foarte buni la acest sport. Mai puţin ăia de la vest, eternele excepţii.

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2011/01/31/overview-australian-open-2011/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: