Hagi, bătaia de joc a noastrã


De ce toată lumea râde de Hagi? De ce toată lumea îşi freacă mâinile de fiecare dată când Galatasaray pierde? De ce lumea uită de zilele în care ieşea pe stradă la marile performanţe ale naţionalei României, sinonime cu perioada în care Gică Hagi evolua sub tricolor şi trăgea restul echipei după el?

Poate că Hagi nu e un antrenor prea bun. Poate că Hagi greşeşte mereu când îşi raportează evoluţia „elevilor” săi la ceea ce juca el. Poate că prea a exagerat în ultimul an, folosind cuvintele „concept” şi „metodică” mai des decât verbul „a fi”.

Dar ţineţi cont că antrenorul Hagi a lucrat numai sub presiune – e drept – din cauza propriei sale greşeli, cea de a-şi începe cariera de antrenor la o echipă mare, cunoscută (naţionala României), în loc să înceapă mai de jos. După barajul pentru Cupa Mondială din 2002, pierdut împotriva Sloveniei, toată lumea îl înjura de mamă pe Hagi. Că nu e antrenor, că un fotbalist mare, de talia sa, nu poate să ajungă un antrenor mare.

Ceva mai târziu a urmat perioada Bursaspor, echipă de plan secund în Turcia la acea vreme, dar care astăzi este campioană. Nici la Bursa n-a scăpat de blasfemiile noastre. De ce a adus atâţia jucători români (Vintilă, Miu, Frăsineanu, Ganea)?, de ce nu a preferat să antreneze o echipa de plan secund din România dar a preferat să o facă în Turcia?, etc. Apoi a ajuns la Galatasaray, ultimul club pentru care a activat ca jucător şi totodată locul unde este idolatrizat de toată lumea. Deşi n-a apucat să antreneze prea mult, Gică a reuşit să câştige Cupa Turciei – unicul trofeul pentru el ca tehnician. Totuşi, noi cu toţii ne întrebam de ce şi-a adus iar atâţia români acolo, deşi nu îi folosea prea mult – Gabi Tamaş, Ovidiu Petre, Florin Bratu.

În 2006 debutează ca antrenor în Liga I, la Timişoara, unde îl înlocuieşte pe Cosmin Olăroiu. Aici ne putem da seama că defapt Hagi lucrează după un proiect, un concept – aşa cum îi place lui să spună. A promovat mai mulţi fotbalişti care astăzi sunt oameni de bază la Timişoara, Dinamo sau Steaua (Luchin, Scutaru, Torje, Latovlevici). În schimb, noi (mai bine zis constănţenii lui) îl făceam mercenar, pentru că a acceptat oferta Timişoarei, un club foarte bine organizat din punct de vedere financiar.

N-a rezistat prea mult nici pe malurile Begăi, că a primit un telefon din partea finului său, Gigi Becali. „Regele” a acceptat din prima oferta Stelei, înlocuindu-l pe acelaşi Olăroiu pe care îl înlocuise şi când a ajuns la Timişoara. Şi la Steaua a vrut să lucreze după un proiect. De aceea şi-a adus foarte mulţi jucători. Jucători, în opinia noastră, proşti. De ce l-a adus pe Emeghara, jucător care mai mult a fost la Bologna, la celebra clinică, decât pe teren? Dar pe Dorel Zaharia? Dar pe Bădoi? Însă criticile noastre aveau să fie un scuipat în ocean pe lângă jignirile aduse public de către Gigi Becali, finul său.

De atunci a făcut o pauză, n-a mai antrenat în România. În schimb şi-a înfiinţat propria academie de fotbal, care îi poartă numele. Deasemenea, el conduce destinele Viitorului Constanţa, echipă care se descurcă onorabil în Liga a II-a, ţinând cont că anul trecut erau în Liga a III-a.

Iar de vreo două luni e antrenorul Galatei. Din nou. Cu destul de puţine victorii acumulate, şi cu un joc ce scârţâie, fanii Galatei rup scaune, aruncă după jucători cu castraveţi, fac pe dracul în patru. Turcii uită că Arda Turan n-ar mai fi fost un jucător atât de important pentru naţionala lor dacă nu l-ar fi promovat în mandatul precendet un antrenor „amator”, aşa cum este Hagi. Bine, lista mai poate continua cu destui fotbalişti de naţionala Turciei. Iar noi uităm că unul dintre cei mai bine cotaţi fotbalişti din Liga I, Gabi Torje, ar fi fost cel mai probabil împrumutat la Reşiţa, Buzău sau Snagov dacă Hagi nu l-ar fi titularizat la prima echipă a Timişoarei la cei 16 ani ai actualului mijlocaş dreapta al naţionalei României.

Anunțuri

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2011/01/10/hagi-bataia-de-joc-a-noastra/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: