Profil de fotbalist: Iuliu Bodola


IULIU BODOLA
(26.02.1912 – 12.03.1993)

Probabil ca foarte putini dintre voi ati auzit cu adevarat de Iuliu Bodola. Fie sunteti cunoscatori ai fotbalului romanesc, fie sunteti fani FC Bihor Oradea, fie locuiti in Oradea, iar cand treceti pe langa Stadion, vedeti scris  in fata portii de intrare numele acestui fost mare fotbalist.

Gyula Bodola s-a nascut pe data de 26 februarie 1912 la Brasso, o localitate a Imperiului Austro-Ungar. Si-a facut junioratul la Brasovia Brasov, iar din 1929 a trecut la fotbalul mare jucand pentru Club Atletic Oradea timp de opt sezoane, perioada in care a reusit sa castige doua titluri de campion al Ungariei (da, Oradea se afla pe atunci sub dominatia Ungariei), dupa care s-a transferat la Venus Bucuresti, o mare echipa la acea vreme, castigatoare a opt titluri de campioana. La aceasta echipa a reusit sa devina golgeterul Romaniei de doua ori la rand (1938-39, 1939-40). Din 1940 se muta iar la Oradea, si decide sa joace pentru nationala de fotba a Ungariei, desi facuse parte din echipa Romaniei. Timp de cinci ani nu apuca sa evolueze deloc pentru Oradea din cauza celui de-al doilea Razboi Mondial. In 1945 se transfera la Ferar Cluj (a nu se confunda cu actualul CFR Cluj!). Ultima echipa la care mai joaca este MTK Budapesta, echipa unde ajunge in 1946, moment in care se si stabileste definitiv in Ungaria.

A facut parte atat din nationala Romaniei (1931-1939), cat si din cea a Ungariei (1940-1948). A evoluat la Cupa Mondiala din 1934 si1938 alaturi de nationala Romaniei, din care mai facea parte si Stefan Dobay, un alt fost mare fotbalist roman.

Ceea ce nu foarte multi dintre voi stiti e faptul ca in anul 1945, Iuliu Bodola a fost arestat pe motiv ca facea parte din serviciul Gestapoului nazist. Nu se mai stie cu exactitate cat a fost tinut in inchisoare, se stie doar ca din 1946 a jucat pentru MTK Budapesta, fiind mai apoi selectionat pentru nationala Ungariei. Desi era cetatean roman, Bodola nu s-a mai intors niciodata in Romania.

Din 2008, fostul Stadion Municipal din Oradea poarta numele lui Iuliu Bodola.

Published in: on Septembrie 23, 2010 at 1:07 pm  Lasă un comentariu  
Tags: , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2010/09/23/profil-de-fotbalist-iuliu-bodola/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: