Profil de fotbalist – Viorel Mateianu


VIOREL MATEIANU
(01.06.1939 – 25.11.1997)

Intrebandu-se retoric „De ce Viorel Mateianu?”, mai multi ziaristi sportivi si scriitori cunoscuti au raspuns: „a fost un copil minune al fotbalului nostru” (Ioan Chirila), „cel mai inventiv antrenor din fotbalul romanesc” (Razvan Ionescu), „a fost un jucator de basm si un antrenor de poveste” (Ion Cupen), „tehnicianul de varf al fotbalului romanesc” (Adrian Paunescu).

Probabil ca doar un cititor din zece care au intrat pe aceasta pagina au auzit de numele lui Viorel Mateianu, unul dintre cei mai valorosi si fair-play fotbalisti romani ai anilor ’60-’70 (de-a lungul carierei sale nu a vazut niciodata cartonasul rosu, iar cele galbene erau extrem de rare). Atat ca jucator, cat si ca antrenor el a impus pe teren un ritm de joc alert; probabil ca cei mai in varsta dintre cei ce cititi acest articol va amintiti de bine-cunoscuta „Morisca”, tactica lui Viorel Mateianu prin care mijlocasii si atacantii faceau schimb de pozitie in timpul partidei, astfel ca spectatorii asistau la partide foarte atractive – faptul principal pentru care Viorel Mateianu a fost extrem de indragit de public.

Nascut pe data de 1 iunie 1938 la Lipanesti, judetul Prahova, a activat ca junior pentru Petrolistul Boldesti si Progresul Bucuresti, urmand a debuta in fotbalul mare pentru echipa a doua a Progresului la varsta de 19, in anul 1957. Dupa un an a semnat cu „U” Cluj, insa dupa trei sezoane revine la Progresul. In anul 1970, autoritatile comuniste i-au permis transferul in strainatate, evolunand timp de trei ani (1970 – 1973) in Germania pentru TUS Wannsee Berlin, respectiv Alemannia Aachen; in anul 1973 si-a incheiat cariera de jucator. Putini mai stiu ca Viorel Mateianu a fost primul fotbalist roman ofertat de catre Real Madrid, insa de teama ca ar putea ramane in strainatate, a refuzat oferta.

La cateva luni de la intoarcerea din Germania, Viorel Mateianu si-a inceput cariera de antrenor la formatia de Liga a II-a, Progresul Bucuresti. In 1976 putem consemna primul sau succes din postura de tehnician, dupa ce a promovat in prima liga din Romania, insa datorita faptului ca nu i-a putut conduce spre fruntea Ligii I, a fost demis anul urmator. Dupa experienta de la Progresul, s-a intors in Divizia B, la FC Baia Mare. Dupa un singur sezon i-a promovat in prima liga, iar in urmatorii doi ani, FC Baia Mare a ocupat locul 4 in Divizia A (cea mai buna performanta a echipei de-a lungul istoriei acesteia). Aici In timpul sezonului 1980-1981 a fost demis, datorita unei serii de rezultate proaste. In 1981 revine pe banca Progresului, iar pana in 1984 mai activeaza la Petrolul Ploiesti si Progresul Braila. Pana la finele carierei de antrenor a mai activat la Jiul Petrosani, Danubiana Bucuresti, FC Bihor Oradea si AS Drobeta Turnu Severin.

La sfarsitul anului 1988, Mateianu a suferit un grav accident vascular si s-a retras din activitate, iar pe data de 25 noiembrie 1997, dupa o lunga si grea suferinta, a inchis ochii pentru ultima data.

Ca jucator a fost inzestrat cu mari capacitati tehnico-tactice, iar ca tehnician a fost adeptul jocului inventiv si spectaculos, fiind cel care a promovat mai multe scheme de-a dreptul memorabile, cum ar fi “Momeala mare”, “Momeala mica”, Americana”, “Paralelogramul”, “Fundul de sac” sau “Caciula”. In Baia Mare s-a infiintat o scoala de fotbal ce-i poarta numele, iar stadionul echipei-fanion a orasului se numeste „Viorel Mateianu”, in memoria celui care a adus cele mai mari satisfactii fotbalului maramuresan, intre anii 1979-1981.

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2010/03/14/profil-de-fotbalist-viorel-mateianu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: