Profil de fotbalist: Gica Popescu


GHEORGHE POPESCU

Gica Popescu este unul dintre cei fotbalistii romani cu cele mai multe trofee in palmares. A jucat in cele mai puternice campionate din Europa, si a facut-o foarte bine, lasand in urma sa campionate si cupe. A fost un jucator de baza al „Generatiei de Aur”, poate cel mai important, dupa Gica Hagi, cumnatul sau. I se spune „Baciul”.

S-a nascult la Calafat pe data de 9 octombrie 1967. A inceput fotbalul la Dunarea Calafat, iar mai tarziu, in anul 1985, a debutat in Divizia A pentru Universitatea Craiova. In anul 1988 a fost imprumutat pentru un sezon la Steaua Bucuresti, dupa care s-a intors la Craiova, in ciuda insistentelor lui Vali Ceausescu de a-l transfera definitiv la Steaua. In 1990 a plecat la PSV Eindhovenm acolo unde a jucat pentru 4 ani, timp in care a cucerit doua campionate si o supercupa. Dupa o jumatate de sezon petrecuta la Tottenham Hottspurs, in Premier League, „Baciul” a semnat cu FC Barcelona, unde a ajuns capitanul echipei si a avut onoarea de a ridica deasupra capului trofeul  Cupei Cupelor. Intre 1997 si 2001 a jucat in Turcia, pentru Galatasaray Istanbul, acolo unde a obtinut mai multe trofee, si unde a ajuns sa fie idolatrizat alaturi de Hagi, de tribunele cu fani turci. Pe finalul carierei a jucat pentru Lecce, iar in 2002 a facut probabil cea mai mare greseala din viata lui pe plan profesional – a semnat cu Dinamo, rivala fostelor sale echipe, Craiova si Steaua. In 2003 a mai jucat in Germania, pentru Hanover, dupa care s-a retras din cariera de jucator.

Dupa retragere, nu s-a indepartat foarte mult de zona fotbalului, a incercat o cariera de impresar, insa nu a avut succes, ba mai mult, este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie pentru niste transferuri dubioase. In 2005 a candidat pentru functia de presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, insa a pierdut alegerile in fata actualului presedinte FRF, Mircea Sandu. Totodata el si-a deschis o scoala de fotbal ce ii poarta numele. In rest, ar mai fi despus ca e un prosper om de afaceri.

Palmares:

  • 1 titlu de campion al Romaniei (1988, cu Steaua)
  • 1 Cupa a Romaniei (1988, cu Steaua)
  • 2 titluri de campion al Olandei (1990-91, 1991-92, cu PSV)
  • 1 Supercupa a Olandei (1991-92, cu PSV)
  • 1 Cupa a Regelui Spaniei (1996-97, cu Barcelona)
  • 1 Supercupa a Spaniei (1996, cu Barcelona)
  • 1 Cupa a Cupelor (1996-97, cu Barcelona)
  • 3 titluri de campion al Turciei (1997-98, 1998-99, 1999-00, cu Galatasaray)
  • 1 Cupa a Turciei (1998-99, 1999-00, cu Galatasaray)
  • 1 Cupa UEFA (1999-00, cu Galatasaray)
  • 1 Supercupa a Europei (2000, cu Galatasaray)
  • de 6 ori a fost desemnat „Fotbalistul roman al anului” (1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996)
  • 115 selectii la „nationala” / 16 goluri

Published in: on Ianuarie 8, 2010 at 12:02 am  Comments (5)  
Tags: , , , , , , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2010/01/08/profil-de-fotbalist-gica-popescu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 comentariiLasă un comentariu

  1. Bazat omul, super palmares.

  2. Oare cand se va mai naste inca un „bazat” dinasta in Romania?🙂

  3. Unul din cei mai buni fundasi pe care i-a avut Romania. Nu stiu cand il va mai egala cineva din tara. Chivu este sub el.

  4. Intradevar, Chivu este sub Gica Popescu in momentul de fata, insa mie mi se pare ca din mai multe puncte de vedere cei doi seamana. Ambii au jucat la nume de top ale fotbalului european, ambii poarta/au purtat banderola de capitan a Romaniei, etc.

  5. daca stie cineva o adresa de mail unde ii pot transmite un mesaj lui Gica Popescu, v-as fi recunoscatoare daca mi l-ati trimite pe adresa :adinarentea@aol.com

    multumesc, adina


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: