Scandalul „vuvuzela”


Dupa cum probabil stiti, in Africa de Sud a avut loc (si inca mai are loc) Cupa Confederatiilor, unde participa 8 tari (Brazilia, SUA, Egipt, Noua Zeelanda, Africa de Sud, Italia, Spania, Irak). S-a jucat fotbal, toate bune si frumoase, doar ca unii jucatori si cei mai multi telespectatori s-au plans de celebrele „vuvuzelas”, instrumente de suflat specifice tarii gazda, Africa de Sud, care polueaza fonic spectacolul competitiei. Vuvuzelele sunt aproximativ, cornurile noastre cu care domnitorii nostri ii chemau pe osteni la lupta… Aceste instrumente sunt celebre mai ales in duelurile din liga de fotbal a Africii de Sud, semn ca pe bastinasii locului nu ii deranjeaza deloc.

Revenind la competite, multi jucatori, printre care si Xabi Alonso (Spania & Liverpool) a declarat ca nu se poate intelege cu proprii coechipieri datorita vuvuzelelor, nemaibagand in seama faptul ca le scade concentrarea datorita atmosferei create de spectatori… Plus ca si televiziunile ce transmit in direct meciurile Cupei Confederatiilor se plang si ele de calitatea sunetului produs de vuvuzele, asemanator cu cel al unui roi imens de albine insetate de sange :D. Televiziunile au protestat insa Sepp Blatter (presedintele FIFA) a raspuns sec: „Astia-s africanii, ei sunt gazdele, n-ai ce face. Pur si simplu nu ii putem <<europeniza>>!”.

Dupa parerea mea, adevarul este undea la mijloc; ii tin partea si lui Blatter, nu ii putem judeca pe fanii africani care per total, sunt disciplinati, in comparatie cu spectatorii europeni care sunt rasisti si intra pe teren ca nebunii (asta ar fi culmea, ca africanii sa fie rasisti :))). Totusi, sunetul produs de fani in special la meciurile Africii de Sud este tot mai turbat, deranjand enorm atat jucatorii cat si telespectatorii care sunt oarecum obligati sa reduca drastic sonorul de la televizor…

Desi probabil nu este deloc cea mai buna solutie, care sa imbuneze ambele parti (specatorul si telespectatorul), eu as dori ca la Campionatul Mondial din 2010, ce va avea loc tot in Africa de Sud, comentatorii sa vorbeasca din studioul televiziunii si nu de la fata locului (sunt convins ca si la Cupa Confederatiilor a fost la fel), insa sa nu se mai auda si sunetul de pe stadion, sau sa fie redus cel putin la jumatate, pentru ca nu aduce niciun bine (nici nu incurajeaza fotbalistii, nici nu e placut sa il auzi asa cum este de exemplu „You’ll never walk alone”).

Vuvuzela

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://pedigree77.wordpress.com/2009/06/26/scandalul-vuvuzela/trackback/

RSS feed for comments on this post.

5 comentariiLasă un comentariu

  1. I agree on the vuvuzelas:

    http://www.footballiscominghome.net/the-hosts/the-vuvuzela/

  2. I don’t want to be wrong understood: I agree on the vuvuzelas too, I just wanted to present this problem on my blog :). At the end of the article I said that if during the commentary of a match at the World Cup, the sound from the stadium would be slower, it would be perfect. Also, I would rather like to hear the vuvuzelas than to see how supporters are beating with stewards :-P.

  3. Daca acestea sunt instrumentele specifice galeriei si daca au si efect asupra adversarilor ,bravo lor.Cu cat o sa le dea mai multa atentie , cu atat or sa fie mai multe pe stadion .Prezenta lor in nr. mare va fi la meciurile Africii de sud .

  4. Corect, precis in 2010, la un meci de tipul Coreea de Nord – Costa Rica nu se vor auzi tot atatea vuvuzele cat la un meci al Africii de Sud, doar sunt instrumente specifice gazdelor, nu stiu daca intr-o alta tara fanii unei echipe de fotbal sufla in fagot =)). Astia sunt, trebuie sa ii acceptam.

  5. […] Scandalul “vuvuzela”. https://pedigree77.wordpress.com/2009/06/26/scandalul-vuvuzela/ Un articol in care am criticat fanii africani, prezenti la Cupa Confederatiilor, organizata in aceeasi tara unde se va tine si Cupa Mondiala de la anu’, Africa de Sud. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: